Alumínium redőny

2017. 11. 10. 10:31

Egy műanyag vagy akár alumínium redőnnyel, lakásunkbanmegakadályozhatjuk az esetleges betöréseket és a kíváncsiskodó tekinteteket iskívül hagyhatjuk. Hőszigetelésüknek köszönhetően, a téli fűtés számlánkonlényegesen sokat csökkenthetünk, mivel egy redőny nélküli hagyományos ablakonát rengeteg hő távozik.

Még a modernnyílászáróknak is szüksége van redőnyre, mivel egy redőny alkalmas még a teljessötétítésre is, és túl sok karbantartást sem igényel.

Az alumínium redőnyök hátrányai közé sorolható a drágaság. Ezekköltségesebbek, mint például a műanyag változatok, viszont sokkal több, akárévtizedekig hosszabb élettartammal rendelkeznek, és csendesebb működés jellemziőket.

A redőny típusok közül a legjobb ár-érték aránynak megfelelőtermék az alumínium redőny. Alkatrészei mind alumíniumból készülnek, melyekidőtállóvá teszik. Ellenáll a külső időjárási hatásoknak, minden évszakban.Kiválóan sötétít, zajszigetelése is rendkívül jó, és a benti zajok sem szűrődnekki rajta.

Mivel a alumínium redőny lamellák különleges habbal vannak töltve,így a hőszigetelési képessége is magasabb a műanyag redőnyléceknél. Aszínterezett festése miatt, sokáig megtartja eredeti színét. Nem rozsdásodik ésellen áll az időjárási viszonytagságoknak. Külső és belső tokkal, akésőbbiekben bárhová átszerelhetjük. Rendkívüli energiatakarékosság jellemzi. 

Alumínium redőny fokozza az ingatlan megjelenését és azenergia-hatékonyságot. Széles körű tervezési lehetőségek és személyre szabottkényelem. Választható külső vagy belső tokosként. Redőny szerkezete könnyű,erős és tartós. Alumínium redőnyök biztosítják a megfelelő belsőklímát egész évben. Tökéletes hangszigeteltséget biztosít ezáltalkiszűri az utcai zajokat. Betörés és időjárás védelem. A tengely horganyzottperforált acél tengely, védőgyűrűk gondoskodnak a súrlódásmentes és halkműködtetésről. A tengely továbbá tartalmaz egy feltolás gátló rendszert is, eza rendszer mozgatja a redőny léceket

Redőny tulajdonságai:

  • Automatával felszereltirányítás
  • Fényérzékelő és egyébinformatikai felszereltség (applikációval irányítható)
  • Az alumínium alapanyagnem rozsdásodik és ellenáll az időjárás viszontagságainak
  • Szin-terezett festés –sokáig megtartja a színét
  • A redőnyszekrény festettalumínium és vaslemezből készül, vakolható kivitelben is
  • Mobil szúnyogháló, ami avele együtt vagy nélküle is tud mozogni
  • A szivárvány mindenszínében
  • Külső és belső tokkalkésőbb bárhova átszerelhető
  • Rejtett ütköző észajcsökkentő
  • Energiatakarékos 

Aredőnyök elsődleges szerepe a beeső fény mennyiségének a szabályozása, ám emellett nem elhanyagolható, hogy korszerű változataik a helyiség hőmérsékletétis jelentősen befolyásolhatják. Leeresztett állapotukban nyáron érzékelhetőencsökkentik a helyiség hőmérsékletét, és a lamellák közötti nyílások még alégcserét is kielégítően biztosítják. Télen pedig teljesen leeresztettfelületük jelentősen gátolja a belső tér hő leadását. Ennek mértéketermészetesen függ a redőnyök szerkezetétől és anyagától is.

A mai korszerű redőnyöktöbbnyire több cellás műanyag lamellákból, illetve kétrétegű alumíniumprofilanyagból készülnek. Ez utóbbiak belsejét freonmentes PUR hab tölti ki,amely jelentősen megnöveli a lamellák hő- és hangszigetelő tulajdonságát. Aműanyag redőnyök ugyan nagyon közkedveltek, ám hosszú távon az alumíniumbólkészültek az előnyösebbek, mivel élettartamuk akár több évtized is lehet.

E redőnyök azonban nemcsak árnyékoló szerkezetek, hanemegyben a belső terek hang- és hőszigetelését is kedvezően befolyásolják. Nyári időszakbanis érvényesülnek előnyös hatásaik, ám a fűtési időszakban a leeresztettredőnyök számottevően csökkentik a fűtési költségeket. Ez akár 15-20 % islehet. A redőnyök ugyanis az ablakok előtt egy harmadik szigetelő rétegkéntfunkcionálnak. Szigetelő hatásuk természetesen az ablakok nagyságától, azokszigeteltségétől, továbbá a lamellák szigetelő tulajdonságától és a redőnyökszerkezeti kialakításától is függ.

A műanyag lamellák hőszigetelőtulajdonsága is jó, ám az alumíniumból készültek PUR hab töltése jelentősennöveli a lamellák szigeteltségét. A lefutók gumi- vagy kefeszigetelése isjobban szigetel, mint a sima lefutóké, és e mellett még a redőny mozgatását iscsendessé teszi. A lamellák alján levő lágy gumibetét pedig a redőnytesthézag-mentesebb alsó párkányra fekvésével állja útját a hideg levegőnek. Nemlényegtelenek a redőnytokok sem, mivel ezek közül is csak a megfelelőhőszigetelésűek csökkenthetik számottevően a hideg levegő hűtő hatását. Ezértmindezek kellő átgondolásával célszer redőnyt választani és rendelni.

Magától értetődő, hogy a redőnyök télen csak teljesen leeresztett állapotban akadályozzák meg a lakóhelyiség levegőjének a lehűlését. Ez főként az esti órákban jelentős, amikor a külső fényviszonyok miatt már úgyis felgyújtjuk a világítást. A teljesen leeresztett redőnyök egyúttal a külső zajokat is érezhetően csökkentik, és ez a hatás még ebben az időszakban sem lebecsülendő a nyugalmunk szempontjából. Előtte azonban ajánlatos az alapos szellőztetés, hiszen az átmelegedett falak még egy intenzív levegőcsere után gyorsan felmelegítik az alakon beáramló friss hideg levegőt is. Reggel pedig egy, azestinél még hosszabb szellőztetéssel cserélhető ki az éjszaka elhasznált levegő, a frisset pedig gyorsan átmelegíti a kellő intenzitású fűtés. Így a hideg éjszakai hőmérsékletcsökkenés okozta hő leadás jelentős részét a leeresztett redőny megakadályozza, és ezáltal a fűtést sem kell magasabb fokozatra állítani.