Melyiket válasszam? 8 különbség a szalagfüggöny és a reluxa között

2018. 05. 08. 20:13

Melyiket válasszam? 8 különbség a szalagfüggöny és a reluxa között

1. Futási irány

A leginkább nyilvánvaló különbség a reluxa és a szalagfüggöny között a két árnyékoló termék futási irányában keresendő. Míg a reluxa vízszintes futási iránnyal rendelkezik, addig a szalagfüggöny függőleges futási irányú. Tehát a reluxát felfelé húzzuk. Míg a szalagfüggönyt oldalra lehetséges kihúzni. Talán íróasztalhoz célszerűbb lehet a felhúzható reluxa. Nagyobb ablakfelületekhez, erkélyajtókhoz, verandához pedig talán praktikusabb a  szalagfüggöny.

2. Méret

A reluxa részegységei kisebbek, mint a szalagfüggöny lamellái.

3. Ajánlott ablakméret

Ennek megfelelően kisebb-nagyobb ablakokra  szokták gyakran alkalmazni őket, mivel a reluxa optikailag nagyít, a szalagfüggöny viszont  enyhítheti a nagy ablakok okozta „kirakat-érzetet”.

4. Anyag

A reluxa anyaga nagyrészt alumínium, esetleg fa. A szalagfüggöny  legfőbb anyaga a textil, a szövet, illetve egy alumínium-műanyag konstrukciót is tartalmaz, amely a mozgatásban segíti az árnyékolót. Mindenkinek a saját  lakásához, annak berendezéséhez, elosztásához, illetve a személyiségéhez,  stílusához illőt érdemes leginkább választani.

5. Feszíthetőség

Fontos különbség lehet, hogy a szalagfüggönnyel ellentétben, a  reluxa kifeszíthető az ablakra. Ezért a reluxa ajánlható bukóra nyitható  ablakok, illetve tetőablakok esetén is. A szakszerűen felhelyezett reluxa képes  arra, hogy együtt mozduljon az ablakkal, így nem fog előre hajolni, kilógni.  Bár a szalagfüggöny erre nem igazán alkalmas, viszont a függöny mögött lesz elég terület az ablakok bukóra, vagy résnyire nyitásához is, anélkül, hogy a  függönyözés egységes kinézetét meg kellene bontani. Ez leginkább akkor lehet zavaró,  ha nagyobb, egységes felületet árnyékoltunk.

6. Mennyit zár el a külvilágból?

Sokan nem szeretik, ha teljesen be vannak zárva. A reluxa nem zár el teljesen a külvilágtól, mégis korlátozza a belátást. Ha nincsen szükség  a teljes elzárásra például vagyonvédelem, vagy projektor-használat miatt, akkor tökéletes megoldás lehet klausztrofóbiásoknak is. A szalagfüggöny képes a  részleges, illetve a teljes elzárásra is.

7. Variálhatóság

A szalagfüggöny esetében egy karnisra többféle színből álló  lamellák is tehetőek, így akár szivárvány-színű is lehet a végeredmény. A  reluxák esetében is sok színárnyalat közül választhatunk, de egy ablakra nem  igazán lehetséges többféle színt tenni.

8. Térelválasztó funkció

A szalagfüggöny, ahogyan egyébként a roletta is, alkalmas arra,  hogy belső tereket elválasszon egymástól. Egy mozdulattal könnyedén vissza is  csukható, így a terek ismét összenyitottak maradnak.

Mindkét árnyékoló nagyszerű megoldás tehát. Ha pedig a fentiek  átgondolása után sem jutottunk döntésre, nem marad más hátra, mint  némiképpen  szubjektív szempontok szerint dönteni: melyik tetszik jobban, melyik mellett  érezzük jobban magunkat, melyik illik jobban az árnyékolni kívánt épület és  helyiség stílusához, a saját személyiségünkhöz? Amennyiben cégünket tiszteli meg a bizalmával, mindkét esetben jól jár, hiszen a reluxa árak, és a szalagfüggöny árak is kedvezőek. 


Ajánlatkérés

Telefon:+36 20 455 9017, +36 20 582 9379
E-mail:info@kiralyarnyek.hu
Elérhetőségek