Melyiket válasszam? 8 különbség a szalagfüggöny és a reluxa között

2018. 05. 08. 20:13

Melyiket válasszam? 8 különbség a szalagfüggöny és a reluxa között

 


1. Futási irány

A leginkább nyilvánvaló különbség a reluxa és a szalagfüggönyközött a két árnyékoló termék futási irányában keresendő. Míg a reluxavízszintes futási iránnyal rendelkezik, addig a szalagfüggöny függőleges futásiirányú. Tehát a reluxát felfelé húzzuk. Míg a szalagfüggönyt oldalra lehetségeskihúzni. Talán íróasztalhoz célszerűbb lehet a felhúzható reluxa. Nagyobbablakfelületekhez, erkélyajtókhoz, verandához pedig talán praktikusabb aszalagfüggöny.

2. Méret

A reluxa részegységei kisebbek, mint a szalagfüggöny lamellái.

3. Ajánlott ablakméret

Ennek megfelelően kisebb-nagyobb ablakokra szokták gyakranalkalmazni őket, mivel a reluxa optikailag nagyít, a szalagfüggöny viszontenyhítheti a nagy ablakok okozta „kirakat-érzetet”.

4. Anyag

A reluxa anyaga nagyrészt alumínium, esetleg fa. A szalagfüggönylegfőbb anyaga a textil, a szövet, illetve egy alumínium-műanyag konstrukciótis tartalmaz, amely a mozgatásban segíti az árnyékolót. Mindenkinek a sajátlakásához, annak berendezéséhez, elosztásához, illetve a személyiségéhez,stílusához illőt érdemes leginkább választani.

5. Feszíthetőség

Fontos különbség lehet, hogy a szalagfüggönnyel ellentétben, areluxa kifeszíthető az ablakra. Ezért a reluxa ajánlható bukóra nyithatóablakok, illetve tetőablakok esetén is. A szakszerűen felhelyezett reluxa képesarra, hogy együtt mozduljon az ablakkal, így nem fog előre hajolni, kilógni.Bár a szalagfüggöny erre nem igazán alkalmas, viszont a függöny mögött leszelég terület az ablakok bukóra, vagy résnyire nyitásához is, anélkül, hogy afüggönyözés egységes kinézetét meg kellene bontani. Ez leginkább akkor lehet zavaró,ha nagyobb, egységes felületet árnyékoltunk.

6. Mennyit zár el a külvilágból?

Sokan nem szeretik, ha teljesen be vannak zárva. A reluxa nemzár el teljesen a külvilágtól, mégis korlátozza a belátást. Ha nincsen szükséga teljes elzárásra például vagyonvédelem, vagy projektor-használat miatt, akkortökéletes megoldás lehet klausztrofóbiásoknak is. A szalagfüggöny képes arészleges, illetve a teljes elzárásra is.

7. Variálhatóság

A szalagfüggöny esetében egy karnisra többféle színből állólamellák is tehetőek, így akár szivárvány-színű is lehet a végeredmény. Areluxák esetében is sok színárnyalat közül választhatunk, de egy ablakra nemigazán lehetséges többféle színt tenni.

8. Térelválasztó funkció

A szalagfüggöny, ahogyan egyébként a roletta is, alkalmas arra,hogy belső tereket elválasszon egymástól. Egy mozdulattal könnyedén vissza iscsukható, így a terek ismét összenyitottak maradnak.

Mindkét árnyékoló nagyszerű megoldás tehát. Ha pedig a fentiekátgondolása után sem jutottunk döntésre, nem marad más hátra, mint némiképpenszubjektív szempontok szerint dönteni: melyik tetszik jobban, melyik mellettérezzük jobban magunkat, melyik illik jobban az árnyékolni kívánt épület éshelyiség stílusához, a saját személyiségünkhöz? Amennyiben cégünket tiszteli mega bizalmával, mindkét esetben jól jár, hiszen a reluxa árak, és a szalagfüggönyárak is kedvezőek.